Til start: Dansk Tegnefilms Historie

Bent Steffensen, f. 26.11.45 i København.
Allerede som dreng var Steff, som han senere blev kaldt, vild med at tegne, og efter endt skolegang i 10 seje år, var det også det eneste, han efter sin egen mening var god til. Derfor måtte det være tegner han skulle blive.
     I TV havde Steff set en udsendelse fra Bent Barfods tegnefilmværksted, og med en kuffert fuld af tegninger opsøgte han mesteren, som på det tidspunkt havde tegnestuer på Ehlersvej i Hellerup. Barfod kunne dog ikke tage endelig stilling til hans ansættelse som elev på stående fod, men mente at der ville blive en chance hen på efteråret 1962. Det blev der, og han blev elev med en løn på 100 kr. om måneden. Om sin tid hos Barfod fortæller Steff selv følgende:

     Jeg kom op på tegnestuen på 1. sal, hvor jeg traf Jannik Hastrup, Per Overgaard, Timo Ditlevsen og Evan Kallermann, som på den tid var animatorelever under kyndig vejledning af Kjeld Simonsen. Desuden var der Leif Beckendorff som produktionsleder, Ronni Schoemmel, fotograf, og Kaj Prægel som fotografelev. Dertil kom senere Michael Ilowaisky, animatorelev, og Poul Erik Jensen som fotograf, samt Georges Stoyanoff.

    Jeg startede med en masse animeringsøvelser ud fra en hjemmelavet animeringsskole, vist tegnet og fortalt af Per Lygum. Den første film jeg var med på, var en film til B&W med en masse vikinger. Jeg kan huske at jeg fik til opgave, at tegne et stort selskab af vilde vikinger og vikinginder, der skrålede, drak og dansede og sang. Det var nok en opgave for en nybegynder. På grund af Barfods meget snørklede og detaljerede tegninger delte vi tegningerne op i arme, ben, kroppe og hoveder fordelt på en masse celluloider. Jeg rumsterede med opgaven i lang tid og skrev fotolister. Det endte jo også med, at jeg måtte assistere den stakkels forvirrede fotograf, men vi fik efter meget hovedbrud da også den scene i kassen.

Hos Barfod Film medvirkede Steff i produktionen af en lang række tegnefilm, bl.a. ”Forstyr ikke mine cirkler”, ”Ballet Ballade”, ”K for Klods”, ”Check, check, Check”, ”Vanddråben”, ”I skoven skulle være gilde”, et par film til B&W og andre tegnefilmindslag og animerede fortekster. Herom fortæller han bl.a.:

     På kortfilmen ”I skoven skulle være gilde” spillede jeg kun musikken, mens Kjeld Simonsen vistnok animerede det hele selv. Der må være en hel del andre småfilm fra den tid, da jeg på den ene eller anden måde deltog i det meste af, hvad der blev produceret hos Barfod på det tidspunkt.

     De folk, som jeg kom i forbindelse med efter 7 år hos Barfod, var folk, der tegnede figurer og baggrunde, og som havde forhandlet sig frem til nogle filmopgaver til TV. Her kan nævnes Mette Benthien, som skulle bruge en animator efter at Georges Stoyanoff i fortvivlelse havde lagt det fra sig. Filmene hed ”Aber til lands, til vands og i luften”, det var første gang jeg arbejdede med cut-out animering, de blev vist heller ikke særlig vellykkede, de blev i al fald aldrig genudsendt, så ...
     Mettes bror, Claus Benthien, og hans kone, Gerd Jørgensen, fik også en aftale i stand med TV om fire børnefilm med titlen
”Det gamle hus”. De blev lidt bedre, i hvert tilfælde i forhold til, hvad der ellers blev vist i Dummeren.
     Med hensyn til filmene om ”Det gamle hus”, som så vidt jeg husker blev lavet i 1970, så var historien ganske banal: To børn har ingen steder at lege på grund af højhusslum og parkeringspladser og sådan. De kravler over plankeværket til et gammelt Pippi Langstrømpe-hus, de kommer op på loftet, hvor de bliver overrasket af en papegøje. Den fortæller en masse historier, som deres egen historie går over i. En af filmene handler om riddertiden med spøgeri, en om sørøverslag, en hvor papegøjen bager, og en hvor de sammen med gøjen laver en bazar til fordel for huset, som vist nok får lov til at blive stående.
     Claus og Gerd lavede historierne, tegningerne, lyd, klipning og mix, mens jeg tog mig af animeringen.

     Bent Steffensen kan for øvrigt fortælle, at det i hans syv år hos Barfod var Simon, der lavede manuskripter, storyboards og timede og tilrettelagde filmene. Simon overtog jo Hambergs stilling hos Barfod i 1962, da Hamberg gik freelance.

     1970 var Steff animator på Jannik Hastrups og Flemming Quist Møllers ”Bennys badekar”,sammen med Per Tønnes Nielsen og Anders Sørensen. Om sit arbejde på denne film kan han fortælle følgende:

     Filmen ”Bennys badekar” var en oplevelse, jeg arbejdede igen sammen med Jannik, som jeg på en eller anden måde arbejder godt sammen med. Jeg tegnede skeletterne, hummerdrengen og havfruerne, forældrene, krabben og småbidder af andre scener hist og pist.

     1971 lavede Steff sammen med Kai Matthiesen en ’tegnefilm’ om tandpleje til Ministeriet for Grønland. Om Kai Matthiesen har Steff følgende interessante ’historie’ at fortælle:

       Jeg havde illustreret nogle skolebøger for Miniseriet for Grønland, og derigennem traf jeg dette Kai Matthiesen. Vi blev enige om at lave en tegnefilm om tandpleje, han tegnede figurerne og jeg animerede. Figurerne skulle absolut klippes ud af blikplader og animeres på magnetplader under baggrundene. Man skulle næsten med vold fjerne figurene for hvert flyt, malingen skallede af. Den teknik kan jeg ikke anbefale. Filmen hed ”Puto” (”Hullet”). To grønlandske børn finder en nathval med tandsmerter i sin lange stødtand, de får den til tandlægen og får selv efterset deres tænder og får samtidig oplysninger om sundt og usundt. Hvalen siger tak og farvel. –

     Samme år, 1971, ansøgte han i samarbejde med Kjeld Simonsen Filmfonden om 50.000 kr. i produktionsstøtte til en kort tegnefilm om en drengs frygt for og senere kærlighed til hunde, men fik afslag.

 

 

Herover ses Bent Steffensen ved tegnearbejdet, som blev hans levebrød gennem et helt liv.
Nederst ses en satirisk tegning med titlen ”Computermand 2002”
- © 2007 Bent Steffensen

     1972 flyttede Steff til Jylland, hvor han bosatte sig på Rosendal Gl. Skole i Tarm. Her tegnede han bl.a. på tegneserien ”Ferd’nand” og lavede desuden bogillustrationer, tegnefilmindslag og fortekster til film. Om denne periode i sit liv har Steff selv følgende at fortælle:

     I 1972 fik jeg overladt at tegne tegneserien Ferd’nand. Jeg benyttede lejligheden og flyttede straks til Jylland med min familie, og her tegnede jeg serien i to år. Jeg havde i øvrigt lavet en moderniseringsplan for denne gamle serie. Ferd’nand var jo international, så han kunne ikke tillade sig dit og ikke dat på grund af katolicismen og slige ting.
     Gamle Dahl Mikkelsen (Mik) kom til hægterne igen, og nu ville han have serien tilbage og selv ansætte en tegner, det indbragte vist nok nogle flere penge til ham selv på den måde. PIB (Presse- og Illustrationsbureauet), som jeg tegnede serien for, sloges med Mik plus en masse sagførere, han fik så serien tilbage og der sad jeg, i et fremmed land.

Dermed forlod Steff stort set tegnefilmbranchen og oprettede i samarbejde med tegnerkollegerne Claus Benthien og Gerd Jørgensen en grafisk tegnestue, ”Grafo-team”, i Skovlund, Ansager, Jylland. Lejlighedsvis har han også lavet nogle korte tegnefilmindslag i kortfilm. Han tegnede som nævnt også Ferd’nand-illustrationer og meget andet, og senere var han animator på Jørgen Vestergaards dukkefilm ”Historien om en moder”.

     Det skal beklages, at det ikke har været muligt at indhente tilladelse til at benytte billeder fra nogle af de tegnefilm, som Steff har været medarbejder på. Men til gengæld kan man få et godt indtryk af hans humoristiske tegnestil og ironisk-satiriske ideer, ved at betragte nedenstående tegninger:

 

 

Herover ses et par tegneserie-situationer, som er karakteristiske for Bent Steffensens streg og humor.
Serien øverst har titlen ”Avisen”, og serien nederst hedder ”Slangetæmmeren”.
– Tegninger: © 2007 Bent Steffensen.

 

 

Endnu to eksempler på Bent Steffensens galgenhumoristiske tegnekunst.
Serien øverst har titlen ”Fluen, og serien nederst har han meget sigende kaldt for ”Terror total”.
– Tegninger: © 2007 Bent Steffensen.

     I anledning af 200-året for digteren H.C.Andersens fødsel 2. april 1805 tegnede Bent Steffensen illustrationer til nogle af digterens mange og såkaldte børne-eventyr. Herunder ses flere herlige eksempler herpå:

 

 

Bent Steffensens illustrationer til nogle af H.C.Andersens børne-eventyr,
tegnet i anledning af digterens 200-års fødselsjubilæum 2. april 2005.
Fra oven ses først ”Fyrtøjet” (1835), dernæst ”Den standhaftige tinsoldat” (1838),
”Den flyvende kuffert” (1839), ”De røde sko” (1845) og ”Klods-Hans” (1855).
- Tegninger: © 2007 Bent Steffensen.

 

Filmografi for Bent Steffensen:

Korte tegnefilm hos Bent Barfod (listen ukomplet):
Ballet Ballade (1962; Anim) Check, Check, Check (1963; Anim) Vanddråben (19??; Anim) B&W (19??; Anim) B&W Vikinger (1962; Anim) Forstyr ikke mine cirkler (1966; Anim) I skoven skulle være gilde (19??; Musik)

Korte tegnefilm for andre:
Aber til lands, til vands og i luften (1969; Anim) Det gamle hus: ”Riddertidens spøgeri”, ”Sørøverslaget”, ”Papegøjen bager”,  og ”Bazar”(1970-72; Anim)

Langtegnefilm:
Bennys badekar; 1970; (Anim) Samson og Sally (1984; Anim)

Planer om korte tegnefilm:
En drengs frygt (1971; Idé, sammen med Simon) Flodhesten, der var for tyk (19??; efter Beppe Wolgers dyrefabel )

Tegnefilmindslag i kortfilm:
I vækstens vold (19??; Anim)

Dukkefilm:
Puto (Hullet) (1971; film om tandpleje i Grønland; Anim) Historien om en moder (19??; Anim)

Tegneserier for andre:
Ferd’nand (1972-74; for P.I.B)

Illustrationer (listen komplet ukomplet):
Tegninger til skolebøger (1970-71) Illustrationer til H.C.Andersens eventyr (2005)

 

_________________________